PREDSTAVLJENA KNJIGA „BOJNA FRANKOPAN - PRVI HRVATSKI KOMANDOSI“ AUTORA TOMISLAVA ŠULJA

  • Published in NOVOSTI

U organizaciji Udruge Bojna Frankopan SPGS HV, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ dana 12. prosinca 2023. godine održano je predstavljanje knjige „Bojna Frankopan - prvi hrvatski komandosi“ autora Tomislava Šulja.

Povjesničar Tomislav Šulj autor je više knjiga i znanstvenih radova koji preferira metodologiju takozvane usmene povijesni te je unazad 12 godina obavio više od 400 strukturiranih intervjua sa sudionicima Domovinskog rata, a knjiga „Bojna Frankopan - prvi hrvatski komandosi“ dijelom je nastala upravo na taj način. Tomislav Šulj u svojem je izlaganju istaknuo kako je na knjizi radio oko 5 godina, a u sklopu navedenog obavio je intervjue sa 28 pripadnika postrojbi. Knjiga se sastoji od 487 stranica te opisuje ratni put postrojbe i svakodnevni život jedne od prve dvije specijalne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske. Knjiga je objavljena u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Osim autora, o knjizi i svojem iskustvu u postrojbi govorili su i suradnici na njezinoj pripremi: bivši pripadnik postrojbe Bojne Frankopan i grafički urednik knjige Tomica Bajsić, bivši pripadnik 1. gardijske brigade „Tigrovi“, Bojne Frankopan, 7. gardijske brigade „Puma“ i Glavnog stožera specijalnih postrojbi Hrvatske vojske te ujedno i glavni urednik knjige Dean Čanić  te bivši pripadnik Bojne Frankopan i 7. gardijske brigade „Puma“ Vladimir Milavec.

Bojna Frankopan ustrojena je 31. srpnja 1991. godine u okviru Glavnog stožera HV-a, a prve intervencije Frankopani su imali na području Zagreba tijekom „Rata za vojarne“. Jedna od upečatljivijih akcija koju su izveli pripadnici Bojne Frankopan bilo je izvlačenje tijela 16 poginulih branitelja ispred neprijateljskih linija u šumi Rosinjača. Bojna Frankopan formalno je ugašena 15. prosinca 1992. godine. Kao aktivni pripadnici bojne poginula su četvorica pripadnika: Arnold Nožić, Branko Pleša, Marko Džanko i Davor Šoban, a djelujući u drugim postrojbama do kraja Domovinskog rata, poginulo je još sedam bivših Frankopana.

Neka im je vječna slava i hvala.

Ovim putem čestitamo autoru knjige Tomislavu Šulju i suradnicima koji su sudjelovali u pripremi na sadržajnoj knjizi te im želimo puno uspjeha u daljnjem radu.

VIRIBUS UNITIS

  • A

    A

  • A1

    A1

  • B

    B

  • B1

    B1

  • B2

    B2

  • B3

    B3

  • B4

    B4

  • B5

    B5

  • B6

    B6

  • B7

    B7

    PODACI O UDRUZI

    Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

    Harambašićeva 34 42000 Varaždin

    Predsjednik : 095 906 4824

    Tajnik: 095 230 0652

    administrativni tajnik 095 230 0650

    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

     

    UVJETI KORIŠTENJA

    Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.