SPOMENICI

                         SPOMENICI  PODIGNUTI  POGINULIM  PRIPADNICIMA  7.  GARDIJSKE  BRIGADE  PUMA                                                

                                                                                                                     

 

 1. Varaždin spomenik

Spomenik „PUMA“ otkriven je 23.04.2014. godine. Spomenik su otkrila djeca poginulih pripadnika 7. Gardijske brigade „PUMA“ Vađunec Đurđica i Marina i Labaš Štefica i Kristina. Spomenik je podignut na inicijativu Udruge veterana 7. Gardijske brigade „PUMA“.

Spomenik je visine 2,7 metara i težine 16 tona, u obliku pume, izradio ga je akademski kipar Krešimir Rod iz Zlatara. Sama skulptura pume izrađena je od bijelog dalmatinskog kamena dok je postolje izrađeno iz domaćeg kamena iz Ljubešćice.

 

2. Varaždin Park

Park 7. GARDIJSKE BRIGADE HRVATSKE VOJSKE „PUMA“ otvoren je 23.04.2013. godine, otvorila su ga djeca poginulih pripadnika 7. Gardijske brigade Kristina Auker, Štefica Labaš, Sanjin Holi i Denis Franković. Inicijativu za dodjelu parka pokrenula je Udruga veterana 7. Gardijske brigade „PUMA“, a realizacija je provedena od strane lokalne samouprave.

3.   Duvjakuša spomenik

Dana 25.06.2012. godine, na 1709 metara visokom dinarskom vrhu Velika Duvjakuša otkriven je spomenik 31 poginolom i jednom nestalom pripadniku 7. Gardijske brigade “PUMA” koji su od Zime ‘94. do Oluje poginuli na širem prostoru Dinare. Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih “PUMA”. Spomenik je izgrađen na kamenom podiju u obliku položenog križa.

U gornjem dijelu križa u mozaiku je natpis “7. gardijska brigada RH Pume” i lik pume, a sve ostalo je napravljeno od kamenih blokova, doniranih od porušene crkve sv. Mihovila u Kijevu. Križ tvori 31 kameni blok, po jedan za svakoga poginulog, na kojemu je uklesano ime i prezime te dan, mjesec i godina rođenja i pogibije. 

Spomenik je blagoslovio velečasni Josip Pavlek, ratni kapelan 7. gardijske brigade uz asistenciju velečasnog Ivice Horvata, vojnog kapelana u Varaždinu i fra Ivana Lukača, vojnog kapelana 2. motorizirane brigade u Kninu.

 

4. Duvjakuša planinarska kuća

27. 06. 2015g. pred šesto posjetitelja svečano je otvorena planinarska kuća "Puma" ( 1630m ) ispod Rosića glavice, a pod Velikom Duvjakušom 1709 m na planini Dinari, u Troglavskoj skupini.

Kuća je u vlasništvu HGSS-a, a pripadnici stanice Split skrbe o njenom održavanju uz Udrugu veterana 7. Gardijske brigade „PUMA“.

5. Knin

Na 22. sjednici Gradskog vijeća grada Knina, 17.11.2011. godine donesena je odluka o preimenovanju ulice 7. GARDIJSKE BRIGADE.

6. Vojarna

Kapelica Sv. Juraja u vojarni Ivan V. Drašković, podignuta je 23.04.1996. godine na inicijativu i od strane 7. Gardijske brigade „PUMA“ u spomen na poginule pripadnike 7. Gardijske brigade „PUMA“. U kapelici se nalaze slike svih poginulih pripadnika 7. Gardijske brigade „PUMA“ i 5. bojne 1. A brigade.

7. Suhovare

04.01.2010. godine u Suhovarama je otvoreno spomen obilježje za 11 poginulih pripadnika 7. Gardijske brigade „PUMA“. Na spomen ploči su imena 31 poginulog pripadnika 114. brigade, 112. brigade, 7. gbr "Puma", 4. gbr "Pauci", 7. domobranske brigade, MUP-a...., te poginula mještanka Neva Ukalović. Osim spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima i civilnoj žrtvi, na spomeniku od bijelog kamena nalazi se i velika spomen ploča s imenima 16 poginulih, dvoje umrlih i 21 nestalog mještanina Suhovara tijekom Drugog svjetskog rata. Zlatnim slovima uklesani su stihovi hrvatske himne "Lijepa naša domovino" te stih: "Veseli se tužna mati, padoše ti vrli sini, ko braća, ko junaci daše krvcu Domovini!" Spomenik je podignut na inicijativu Stjepana Marinoviča, a podignut je sredstvima općine Poličnik.

8. Vratišinec

Spomen ploča Damiru Golubiću postavljena je 03.05.2003. godine od strane općine Vratišinec.

 

9. Višnjica

2010. godine, na 15 obljetnicu pogibije, otkriven je spomenik Stjepanu Križancu ispred groblja u Višnjici. Inicijativu za podizanje spomenika dao je brigadni general Zdravko Jakop, a spomenik su podigli mještani Višnjice i Udruga veterana 7. Gardijske brigade „PUMA“. Bista je rad umjetnika Tomislava Kršnjavog, a posvetio ju je biskup Josip Mrzljak.

 

10. Gornji Rujani

Memorijalni centar Sv. Juraja Mučenika u Gornjim Rujanima. Podignut je na inicijativu mještana Rujana, Financirali su ga Splitsko – Dalmatinska županija, Zadarska županija, grad Zadar, grad Livno, Jako Andabak. Otvoren je 24.08.2010. godine, kumovi su bili Bojana Krišto i Ivan Šuker. U njemu se čuva uspomena na 460 poginulih, od toga 53 pripadnika 7. Gardijske brigade „PUMA“.

 

11. Cvetlin

Spomenik u Cvetlinu otkriven je 28.07.2007. godine u čast „TRI HRVATSKA VITEZA“. Podignut je na inicijativu Udruge za šport i rekreaciju Cvetlin. Podizanje spomenika pripomogli su Općina Bednja, Varaždinska županija, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te nekoliko tvrtki-sponzora.

 

12. Nova Ves

22.11.2015. godine otkriven je spomenik poginulom Tenko Ivanu. Inicijativa i samo podizanje spomenika poteklo je od strane Općine Petrijanec, DVD Nova Ves i MO Nova Ves. Uz Tenko Ivana pripadnika 7. Gardijske brigade „PUMA“ na spomeniku se nalaze imena i dvojice poginulih pripadnika 1. GBR

13. Vinica

Pripadnici 7. Gardijske brigade „PUMA“, 07.12.2000. godine, podižu spomenik na mjestu osnivanja V. bojne 1. A brigade ZNG iz koje je nastala 7. Gardijska brigada „PUMA“.

 

14. Gornji Kneginec

08.10.2012. godine Udruga dragovoljaca i veterana domivinskog rata i Općina Gornji Kneginec podižu spomenik u spomen na sve poginule, nestale hrvatske branitelje. Na spomeniku je uklesano ime poginulog pripadnika 7. Gardijske brigade „PUMA“ Zvonka Simona.

 

15. Jalžabet

U studenom 2013. godine Općina Jalžabet podiže spomenik poginulim braniteljima. Na spomeniku je uklesano ime poginulih pripadnika 7. Gardijske brigade „PUMA“ Ivan Hruško i Josip Pavličević.

 

 

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.