OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA VRO „MAESTRAL“

  • Published in NOVOSTI

Dana 7.rujna 2022. godine članovi Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ položili su cvijeće i zapalili svijeću te se pomolili na Križu branitelja na  Gradskom groblju Varaždin. Prisjetili smo se naših poginulih suboraca i vojno redarstvene operacije „Maestral“ koja je trajala od 07. rujna do 15. rujna 1995. godine. Tijekom vojno - redarstvene operacije „Maestral“ poginulo je 8 pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“ : Milan Kerežija, Damir Golubić, Božidar Horvat, Ivica Tot, Viktor Kaurin, Goran Mikočević, Vlado Bukal i Vladmir Vujec.

Počivali u miru Božjem.

VRO „MAESTRAL“

Nakon VRO „Oluja“ i hrvatskih vojnih pobjeda na području Republike Hrvatske, te oslobađanja grada Knina i postavljanja hrvatske zastave na kninsku tvrđavu, 7. gardijska brigada je nastavila svoj pobjedonosni put.

Iako je rat u Republici Hrvatskoj završen, on i dalje traje u BiH. Od 7. do 15. rujna 1995 planira se zajednička operacija HVO-a i HV-a pod nazivom „Maestral“ u kojoj sudjeluje i 7. gardijska brigada „ Puma“. Već 4. rujna 1995. godine, 7. gardijska brigada „Puma“ dobiva zapovijed o napadu na drvarsko-šipovskom području, a 7. rujna 1995. godine započinje izmještanje na položaje za napad. Cilj napada je potiskivanje neprijatelja od oslobođenih gradova Kupresa, Glamoča, Bosanskog Grahova i Livna, dublji prodor prema Šipovu, Jajcu, Drvaru i Oštrelju te uspostavljanje crte na pravcu Bosanski Petrovac – Ključ – Mrkonjić Grad i spajanje sa snagama 5. Korpusa Armije BiH. U prvoj fazi napada trebalo je osloboditi područje Mliništa, u drugoj fazi preusmjeriti napad na Šipovo i Jajce, a u trećoj fazi osloboditi Drvar i izbiti na Oštrelj. Između 8. i 15. rujna provedene su sve planirane faze napada. Nažalost, između snaga 5. Korpusa Armije BiH, koje brzo napreduju prema Bosanskom Petrovcu i snaga 7. gardijske brigade „Puma“, zbog nepovezanosti i nedostatka koordinacije, dolazi do žestokog pješačkog sukoba. Ubrzo se uviđa pogreška sukoba u kojima je bilo i ljudskih gubitaka te borbe prestaju. Potom su snage 7. gardijske brigade „Puma“ izmještene u Drvar.

U osam dana, koliko je trajala operacija Maestral, udružene snage Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH postigle su znatne uspjehe na bojištu. Osim što je je oslobođeno veliko područje zapadne Bosne, gradovi Šipovo, Jajce i Drvar, ovladani su važni planinski prijevoji Oštrelj i Mlinište, te planina Vitorog, Demirovac, Jastrebnjak i Klekovača, a neprijateljske snage 2. krajinskog korpusa još su jednom doživjele poraz u kojem su bile potpuno razbijene.

 

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.