Javna tribina

"Način na koji se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i kakve su moguće posljedice takvih presuda za Hrvate u BiH i RH" Tribine "Način na koji se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i kakve su moguće posljedice takvih presuda za Hrvate u BiH i RH", održavamo u cilju informiranja javnosti o uzrocima, tijeku i posljedicama i mogućim posljedicama sudskih procesa protiv hrvatskih branitelja o kojima javnost vrlo malo zna ili ništa ne zna,a tiču se naše prošlosti,sadašnjosti i budućnosti.

U BiH je vođeno ili je u tijeku nekoliko stotina sudskih procesa protiv hrvatskih branitelja za navodne ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti i za udruživanje u zločinačku organizaciju radi navodnog zločinačkog pothvata etničkog čišćenja, a u pripremi je također nekoliko stotina pa i tisuća procesa i na taj način se koristi pravosudni sustav u BiH za postizanje političkih ciljeva koji nisu postignuti ratom, jer se kroz te procese optužuje i presuđuje pored ostaloga i  agresija Republici Hrvatskoj na BiH.

 

Vlasti u Sarajevu a posebno muslimanske političke vođe su zaboravile na svu pomoć hrvatskog naroda i države u političkom, materijalnom, financijskom i vojnom smislu za opstojnost i njih i BiH. Ignoriraju tu pomoć i pokušavaju od žrtve napraviti agresora a od agresora žrtvu, jer su i oni napali Hrvate u BiH u ratu u želji za ostvarenjem ekskluzivnog prava na BiH i izlazak na Jadran. Kada to nisu postigli, koriste druge metode i sredstva dugoročno, a samo jedan od primjera je pravosudni sustav u BiH.

 

U tim procesima primjenjuju se različita mjerila, jer se koriste dva zakona; Protiv Hrvata se primjenjuje Kazneni zakon koji je nametnut 2003. godine i to retroaktivno za djela koja su navodno počinjena 1991.-1995. godine u kojem postoje kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata i zapovjedne odgovornosti, a kazne su puno veće, dok se na rijetke muslimane optužene za ratne zločine primjenjuje Kazneni zakon SFRJ koji je BiH naslijedila 1991. godine i u kojem nema tih kvalifikacija i kazne su puno manje. Vlasti mnogobrojne zločine nad Hrvatima tijekom rata etiketiraju kao incindente i kao takve ih zanemaruju, prešućuju i minimiziraju kako u kvalificiranju tako i u presudama.

 

Posljedice i moguće posljedice su višestruke jer branitelji odlaze preko granice, odlaze cijele obitelji. Stvara se nesigurnost, pojedinačna i opća. Moguće je traženje ratne odštete od Republike Hrvatske. Osvajaju se područja drugim sredstvima. Dugoročno se ugrožava opstojnost hrvatskog naroda u BiH i nacinalna sigurnost RH, posebno južna Hrvatska.

 

Sve narečeno dokumentiramo i dokazujemo u cilju pronalaženja rješenja na institucionalnoj razini.

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.