PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „MARUŠEVEC U DOMOVINSKOM RATU“ AUTORA TIHOMIRA BUDENA

  • Published in NOVOSTI

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ dana 20. listopada 2023. godine nazočili su predstavljanju monografije „Maruševec u Domovinskom ratu“.

Monografija „Maruševec u Domovinskom ratu“ govori o obrambenom ratu za neovisnost i cjelovitost hrvatske države, od njegovog početka 1991. godine pa sve do kraja 1995. godine. Sadrži brojne zanimljive činjenice od stvaranja hrvatske Policije i vojske, Oluje, podatke o brigadama, logorima, žrtvama te odaje počast svim preminulim Maruševčanima u tom vremenu. Autor monografije je bivši pripadnik 104. brigade HV-a i 7. gardijske brigade „Puma“, Tihomir Buden.

Sa područja Općine Maruševec, u Domovinskom ratu sudjelovalo je preko 30 policajaca koji su 1991. godine bili u Vukovaru, a šestorica od njih bili su u logorima. Zatim, sudjelovalo je i 47 pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“, preko 400 hrvatskih branitelja iz 104. brigade, a oko 30 hrvatskih branitelja bilo je u različitim postrojbama od Vukovara do Dubrovnika. Četvorica hrvatskih branitelja iz Općine Maruševec nažalost su poginula.

Uz autora monografije, o knjizi su govorili suradnici na njezinoj pripremi, ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec Tomislav Vincek, profesor povijesti Marko Jurinjak te Zlatko Peharda kao moderator predstavljanja.

Čestitke i zahvalu na izdavanju ove monografije uputili su i župnik Župe Maruševec Krunoslav Milovec, potpredsjednik podružnice UDVDR-a Varaždinske županije Ljudevit Cikač te načelnik Općine Maruševec Mario Klapša istaknuvši pritom kako je ovo djelo istinski dokaz domoljublja.

Ovim putem bivšem pripadniku 7. gardijske brigade „Puma“ i članu Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, našem Jodi, čestitamo na sadržajnoj monografiji te mu želimo puno uspjeha u daljnjem radu. Ujedno, obavještavamo vas da će se drugo predstavljanje monografije „Maruševec u Domovinskom ratu“ održati u petak, dana 27. listopada 2023. godine u Društvenom domu u Ladanju donjem s početkom u 18:00 sati.

 

  • A

    A

  • A1

    A1

  • B

    B

  • B1

    B1

  • B2

    B2

  • B3

    B3

  • B4

    B4

  • B5

    B5

    PODACI O UDRUZI

    Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

    Harambašićeva 34 42000 Varaždin

    Predsjednik : 095 906 4824

    Tajnik: 095 230 0652

    administrativni tajnik 095 230 0650

    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

     

    UVJETI KORIŠTENJA

    Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.