AKTIVNOSTI UDRUGE VETERANA 7. GARDIJSKA BRIGADA „PUMA“ TIJEKOM PROJEKTA „GODINA PUMA“

  • Published in NOVOSTI

 

Dana 23.12.2022. godine navršava se točno 30 godina kako je osnovana 7. gardijska brigada „Puma“. Kako bi dostojno obilježili 30. godišnjicu osnutka, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ organizirala je niz aktivnosti. Neke od tih aktivnosti proveli smo u proteklom razdoblju, a neke aktivnosti su još pred nama.

Tijekom 2021. godine izradili smo suvenir „Puma“ koji je umanjeni model spomenika 7. gardijskoj brigadi „Puma“ u Varaždinu. Promocijom suvenira u 2022. godini promovirali smo i 30. obljetnicu osnutka 7. gardijske brigade „Puma“.

Tijekom 2022. godine oslikali smo murale s motivima 7. gardijske brigade „Puma“ u 3 općine/grada, na 4 lokacije. Po jedna lokacija u općini Selnica i gradu Livnu, te dvije lokacije u Varaždinskim Toplicama. Do kraja ove godine planiramo izraditi murale u Ivancu, Lepoglavi, Murskom Središću, Prelogu i Varaždinu, a nastavit ćemo izrađivati murale i u idućoj godini. Sveukupno planiramo izraditi 80 murala po čitavoj Hrvatskoj. Aktivnost oslikavanja murala planiramo završiti do kraja lipnja 2023. godine.

U suradnji s 2. OMB „Pume“ sudjelovali smo u „Danu otvorenih vrata“ u vojarni 7. gardijske brigade „Puma“ i organizirali dolazak srednjoškolaca u vojarnu. U programu posjetiteljima smo pružili kratku edukaciju o povijesti 7. gardijske brigade „Puma“. Nadalje, nastavlja se i rekonstrukcija kapelice Sv. Jurja u vojarni 7. gardijske brigade „Puma“. Do sada smo postavili nove ploče naših preminulih pripadnika i nove vitraje na prozorima, a do 23.12. bit će gotova kompletna rekonstrukcija ulaznih vrata i postavljena nova nadstrešnica nad ulazom u kapelicu. Tijekom proljeća 2023. godine planiramo skinuti sve ploče smrtno stradalih pripadnika, urediti zidove te ploče ponovno postaviti tako da datumi pogibelji naših pripadnika prate vremenski slijed ratnog puta brigade. Osim toga uredit ćemo podest sa rampom za invalide na ulazu u kapelicu, zatim oluke i riješiti odvodnju vode kako ne bi dolazilo do nakupljanja vode oko kapelice za vrijeme padalina.

Tijekom rujna i listopada 2022. godine, u sklopu obilježavanja 30. obljetnice 7. gardijske brigade „Puma“, organizirali smo izložbu o ratnom putu 7. gardijske brigade „Puma“ u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin koju je u nepunih mjesec dana održavanja posjetilo 2756 posjetitelja. Iznimno smo ponosni brojem učenika osnovnih i srednjih škola koji su posjetili našu izložbu i tako stekli znanje o našoj bližoj povijesti.

Povodom dana grada 06.12.2022. grad Varaždin dodijelit će nagradu grada Varaždina Udruzi veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ povodom 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „Puma“ za doprinos u oslobađanju Republike Hrvatske i žrtvu koju su podnijeli tijekom Domovinskog rata te humanitarni mirnodopski rad.

Nadalje, 15. prosinca 2022. godine župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u ime Varaždinske županije dodijelit će priznanje Udruzi veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „PUMA“.

Sredinom prosinca postavit će se 200 zastavica s grbom 7. gardijske brigade „Puma“ na rasvjetnim tijelima uz glavne i najfrekventnije prometnice u Varaždinu. Na taj način promoviramo 30. obljetnicu, a osim toga izrađeni su promotivni šećeri i čokoladice koji će se podijeliti po caffe-barovima diljem Hrvatske. Promo šećeri i čokoladice će se dijeliti uz kavu.

U suradnji s Hrvatskom poštom izradili smo dopisnicu s ratnim fotografijama, grbom 7. gardijske brigade „Puma“  i logom 30. obljetnice koja će se s kratkom povjesnicom brigade dijeliti posjetiteljima na svečanoj akademiji koja će se održati 23. prosinca 2022. godine u Hrvatskom Narodnom Kazalištu Varaždin. Osim dopisnice, izradili smo i prigodni žig prvog dana s kojim će se pečatirati sve pošiljke poslane 23.12.2022. godine iz glavne pošte u Varaždinu. Taj prigodni žig prvog dana ulazi u arhivu Hrvatske pošte i s vremenom dobiva filatelističku vrijednost.

Hrvatsku biskupsku konferenciju zamolili smo da dana 18.12.2022. godine sve župne mise u čitavoj Hrvatskoj u svojim molitvama i zagovorima pokojnika, spomenu poginule, nestalog i preminule pripadnike 7. gardijske brigade „Puma“. Namjera nam je da se tog dana čitava Hrvatska moli za naše poginule, nestalog i preminule  pripadnike brigade.

Kako bi popratili sve te aktivnosti i obavijestili širu javnost o 30. obljetnici osnutka 7. gardijske brigade „Puma“, planirana su gostovanja u medijima, u emisiji „Veterani mira“, zatim u emisijama na Varaždinskoj televiziji, radio emisijama HRT-a i lokalnih radio stanica, a HRT će i ove godine prikazati obje epizode dokumentarnog filma o 7. gardijskoj brigadi „Puma“.

Osim toga, čeka nas i središnja proslava 30. obljetnice koju ćemo provoditi od 21.-23.12.2022. godine:

21.12. SRIJEDA

-10.00 Vinica, polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika 1.A brigade Tigrovi i 7. gardijske        brigade „Puma“

 

22.12. ČETVRTAK

-11.00 Varaždin, Park 7. gardijske HV „Puma“, sat povijesti za osnovnoškolce s područja grada                Varaždina

 

23.12. PETAK

-10.00 Varaždin, vojarna 7. gardijske brigade „Puma“, polaganje vijenaca i paljenje svijeća u kapelici    Svetog Jurja

-11.00 Varaždin, crkva Svetog Nikole, sveta misa

-12.15 Varaždin, HNK - svečana akademija

-13.45 Varaždin, HNK - svečani domjenak

-19.00 Varaždin, Kazališni trg (HNK) - puštanje 92 lampiona u spomen na poginule i nestalog pripadnika             7. gardijske brigade „Puma“ i paljenje 30 baklji povodom 30. obljetnice

 

Navedene aktivnosti financirane su kroz projekte i javne natječaje Ministarstva hrvatskih branitelja, jedinica lokalnih samouprava i tvrtke JANAF.

 

SEMPER PRIMUS

  • A

    A

  • B

    B

  • C

    C

  • D

    D

  • E

    E

  • F

    F

  • G

    G

  • H

    H

  • I

    I

    PODACI O UDRUZI

    Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

    Harambašićeva 34 42000 Varaždin

    Predsjednik : 095 906 4824

    Tajnik: 095 230 0652

    administrativni tajnik 095 230 0650

    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

     

    UVJETI KORIŠTENJA

    Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.