IZVJEŠĆE O RADU ZA 2018. GODINU

U 2018. godini djelovanjem kroz svoje strateške pravce udruga je, kao dio civilnog društva u Republici Hrvatskoj, surađujući s državnim institucijama, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacijama civilnog društva u svim područjima djelovanja, odgojno-obrazovnim institucijama te drugim ustanovama, institucijama i organizacijama i poslovnim sektorom u Republici Hrvatskoj, bila aktivni čimbenik razvoja na svim društvenim razinama.

Na taj način udruga je osigurala okruženje i uvjete za ostvarivanje svojih djelatnosti kojima direktno doprinosi razvoju civilnog društva u Republici Hrvatskoj.

Kontinuirano su provođeni programi kojima se ostvaruju ciljevi i strateški plan udruge.

Kroz program Psihološko i socijalno osnaživanje branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

- veći broj branitelja i članova njihovih obitelji zatražili su i dobili savjete  i informacije putem info-savjetodavne točke u prostorima udruge ili direktnim kontaktom sa članovima udruge

-  branitelji su na taj način osigurali svoja zdravstvena prava, dobili su savjetodavnu uslugu od stručnjaka

- organizirano je i provedeno snimanje video spota „Ne dam se“ autora Dražena Popijača Pupija, u suradnji s „Kerekesh teatrom“

- udruga je humanitarno pomogla prema svojim mogućnostima 16-oro branitelja i članova obitelji branitelja

- udruga je putem svoje savjetodavne info točke pomogla u stambenom zbrinjavanju 4-ero branitelja

U okviru kulturnog i sportskog programa usmjerenog javnosti

- organiziran je malonogometni turnir "Pume Slavonije" u Vuki

- organizirane su projekcije filmova o Domovinskom ratu

- organizirane su promocije knjiga hrvatskih branitelja

- organizirano je Prvo zavjetno hodočašće hrvatskih branitelja i mladeži

Gospi Bapskoj

- organiziran znanstveni skup 100-ta obljetnica završetka Prvog svjetskog

rata

- organiziran Božićni koncert za građane povodom povratka Puma u Varaždin i obilježavanja obljetnice 7. gardijske brigade „PUMA“ - sudjelovalo 400 branitelja, građanki i građana

- organiziran koncert za građane „Varaždinske rock snage za Pume“ - sudjelovalo 400 branitelja, građanki i građana

- uključeni mediji (VTV, HRT, lokalne radio postaje, lokalne tiskovine) u praćenje rada udruge, kulturnih i sportskih sadržaja/aktivnosti, objava na web stranicama i putem društvenih medija

Kroz program suradnje udruge s javnim institucijama i drugim organizacijama civilnog društva

- identificirani suradnici i partneri udruge, planirana i dogovorena suradnja/partnerstvo sa 20 javnih institucija i drugih organizacija

- udruga je aktivno sudjelovala u povratku bojne „Pume“ i otvorenju vojarne „7. gardijska brigada „PUMA“ u Varaždinu

- članovi udruge sudjelovali u aktivnostima raznih savjeta, odbora i stručnih tijela: Savjet za razvoj civilnog društva - 2 člana, Županijska skupština Varaždinske županije - 1 član, Gradsko vijeće Grada Varaždina - 1 član, Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije - 1 član

U organizacijskom smislu obnovljena je prostorija ureda udruge i otvorena je nova prostorija, odnosno dnevni boravak za sve hrvatske branitelje koja je otvorena za vrijeme radnog vremena udruge i prema potrebi.

U dnevnom boravku mogu se pročitati novine, pogledati televizija, može se organizirati radionica ili seminar, koristiti čajnu kuhinju, a u sklopu prostorije nalazi se i knjižnica sa oko 350 knjiga različitih tema, od knjiga o Domovinskom ratu do beletristike.

Također, udruga je od kraja travnja 2018. osigurala sredstva za trajni najam službenog vozila te je tim vozilom pređeno 23754 kilometra, što je osiguralo provođenje i sudjelovanje u aktivnostima civilnog društva u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Rad udruge podupiru Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo obrane, kao i mnoge jedinice lokalne uprave i samouprave odnosno gradovi i općine širom Hrvatske.

Udruga je korisnik institucionalne podrške kojom je financirano zapošljavanje profesionalne osobe na mjesto poslovne tajnice i angažiranje knjigovodstvenog servisa čime je omogućen kontinuirani administrativni rad i poslovanje Udruge, kontakt s knjigovodstvenim servisom te redovito uredovno vrijeme u udruzi. Obnovljena su informatička i uredska sredstva, uređen je poslovni prostor što je osiguralo nesmetano i pravodobno planiranje i provođenje aktivnosti udruge. Također, institucionalnom podrškom je financirano i podmirivanje troškova obavljanja osnovne djelatnosti što je osiguralo nesmetano korištenje poslovnog prostora i komunikaciju, izradu i održavanje nove web stranice udruge i  izdavanje informativnih izdanja o radu udruge i suradnju s drugim institucijama i organizacijama kako bi se povećala vidljivost rada udruge. Sve navedeno je omogućilo nesmetanu organizaciju i provedbu projekata udruge kojima se doprinosi razvoju civilnog društva i kroz koje je ostvareno preko 85 rezultata za preko 4500 korisnika. Rad udruge prepoznat je u javnosti i kod donositelja javnih politika te je udruga ojačala kapacitete i relevantnost u razvoju civilnog društva.

Provedeno je 10 projekata i programa financiranih iz državnog proračuna i proračuna općina, gradova i županija.

Kroz provedbu svojih aktivnosti udruga je ostvarila korist za 1910 izravnih i 2540 neizravnih korisnika.

U radu udruge sudjelovalo je ukupno oko 320 volontera koji su ostvarili preko 8400 sati volontiranja.

U medijima je objavljeno preko 100 članaka o radu udruge, na stranicama udruge je objavljeno preko 800 članaka odnosno objava. Objave o radu udruge putem mrežnih stranica vidjelo je i sudjelovalo u raspravi preko 330.000 posjetitelja.

Broj članova udruge se povećao za 22 nova člana, a do toga je došlo zbog prepoznavanja aktivnosti udruge kao relevantnih  i korisnih za društvo u cjelini.

Nažalost, u prošloj godini umrlo je 13 članova udruge.

Udruga u svom radu surađuje s

- HGSS stanicom Split i Planinarskom udrugom "Dinaridi" na uređenju planinarskih staza i spomen područja na Dinari

- Orijentacijskim klubom "Međimurje" u organizaciji i provedbi „Memorijala 7. gardijske brigade „PUMA“ u orijentaciji“

-  Streličarskim savezom Varaždinske županije

- Drugom gimnazijom Varaždin u provedbi projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ u kojem je Druga gimnazija Varaždin partner u projektu

- HNK Varaždin

- Gradskim muzejom Varaždin

- Gradskom knjižnicom i čitaonicom „Metel Ožegović“

- Kninskim muzejom

- Zavodom za znanstveni rad HAZU-a

- Varaždinskom građanskom gardom
- Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj
- Varaždinskom biskupijom

- Hrvatskim memorijalno dokumentacijskim centrom Domovinskog rata

- Ministarstvom hrvatskih branitelja

- Ministarstvom obrane

- Ministarstvom znanosti i obrazovanja

- Jedinicama lokalne i regionalne samouprave

te drugim institucijama, ustanovama i organizacijama civilnog društva u području udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ali i u drugim područjima djelovanja.

Svojim radom i provedbom svojih programa i projekata udruga je aktivni čimbenik razvoja civilnog društva i ostvaruje dodanu društvenu vrijednost za korisnike u svim područjima djelovanja.