OTKRIVENA SPOMEN PLOČA POVODOM OBILJEŽAVANJA 100. OBLJETNICE VARAŽDINSKE VOJNE POBUNE 1919.

 • Published in NOVOSTI

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ u suradnji sa Družbom „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i Gradom Varaždinom dana 3. rujna 2019. godine organizirala je svečano otkrivanje spomen ploče povodom obilježavanja 100. obljetnice varaždinske vojne pobune 1919. godine u kojoj su se hrvatski vojnici pobunili za slobodu svoje domovine. Ploča je postavljena na zgradi vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu.


Na događaj koji se zbio 23. srpnja 1919. godine podsjetio je dr. sc. Vladimir Huzjan, član Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“:

- Ta je vojna pobuna bila uzrokovana time što vojnici koji su tada bili u Varaždinu nisu željeli monarhiju, novoga vladara, novoga kralja i oni su se pobunili jer su htjeli republiku. Borili su se za samostalnu domovinu. Ista stvar je bila učinjena u Zagrebu 5. prosinca 1918. godine i tog dana su u Zagrebu ti vojnici stradali, a danas ih u historiografiji pamtimo kao petoprosinačke žrtve. Ista stvar je bila i u Osijeku, Mariboru i u nekim drugim gradovima. Bila je i u Varaždinu, ali je varaždinska vojna pobuna ostala zaboravljena.

Huzjan je istaknuo da o varaždinskoj vojnoj pobuni historiografija kasnije gotovo da i nije ništa pisala te da o tome postoji svega jedan tekst u proteklih stotinjak godina.
- U tom tekstu se govori da je pobunu inicirala Komunistička partija Jugoslavije što je istina, ali najveći broj pristalica se zalagao za republiku, dakle to su bili vojnici koji su došli s istočnog bojišta jer je rat bio netom završio.

U vojnoj pobuni u Varaždinu bilo je i žrtava - stradalo je desetak vojnika. Pobuna je trajala samo jedan dan, a završila je zato što je tadašnji zapovjednik grada, pukovnik Todorović, prijetio da će bombardirati Varaždin.
- Vojnici su se razišli, jedan dio vojnika je krenuo prema Optujskoj ulici i dalje prema Mariboru, a drugi prema Varaždinskim Toplicama. Nakon toga su svi vojnici koji su se pobunili bili uhvaćeni, a uhvaćeni su bili i neki građani Varaždina. Svi zajedno su kasnije preseljeni u Niš, u istražni zatvor i u Nišu im se sudilo, međutim, tada se sud proglasio nenadležnim, a onda ih je još dodatno kralj Aleksandar pomilovao, tako da su se kasnije, unutar godinu dana, i vojnici i civili vratili iz zatočeništva u Varaždin.

Govore su također održali i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok i Anđelo Miloš iz Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja”.

Spomen ploču otkrili su Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „Puma“, Anđelo Miloš iz Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja” i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.

Također, otkrivanju ploče nazočili su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, general Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane, Alen Runac, predsjednik Skupštine Varaždinske županije, predstavnici PU varaždinske i pripadnici 2. MB Pume sa zapovjednikom, bojnikom Zlatkom Iživkićem.

 

 • 01

  01

 • 02

  02

 • 03 1

  03 1

 • 04

  04

 • 04a

  04a

 • 04b

  04b

 • 05

  05

 • 07

  07

 • 08

  08

 • 2019 09 04 Plocaotkr

  2019 09 04 Plocaotkr

  PODACI O UDRUZI

  Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

  Harambašićeva 34 Varaždin

  Tel : 042 230 065

  Mob : 095 906 4824

  administrativni tajnik 095 230 0650

  e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

   

  UVJETI KORIŠTENJA

  Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.