Na Velikoj Duvjakuši na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade "PUMA"

  • Published in NOVOSTI

Pod nazivom „Sa Dinare u „Oluju“, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, u suradnji sa Planinarskom udrugom „Dinaridi“, HGSS stanicom Split, Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom obrane organizirala je obilježavanje obljetnice pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“, koje je ove godine održano 30. lipnja.

Više od 300 suboraca, članova obitelji, hrvatskih branitelja, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i planinara iz cijele Hrvatske, predstavnika institucija i lokalne samouprave odali su počast pripadnicima "PUMA“.

200 sudionika komemoracije okupili su se na Suhopolju kod Ježevića od kuda su ih do Velike Duvjakuše prevezli helikopteri HRZ, a brojni drugi su nadomak Velike Duvjakuše stigli terenskim vozilima i pješice.

Zbog vremenskih neprilika odavanje počasti i sveta misa održana je kod  spomen doma i planinarske kuće „Puma“ koja se nalazi na 1630m.

Poslije minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata o 7. gardijskoj brigadi „PUMA“, njenom ratnom putu i operacijama na Dinari i njenom okruženju govorio je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“. Prigodni govor održao je brigadni general i državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića.

Misno slavlje predvodio je mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije uz asistenciju još šest svećenika.

Na spomeniku otkrivenom 2012. godine, koji se sastoji od 32 kamena sa porušene crkve sv. Mihovila u Kijevu gdje su uklesana imena poginulih i nestalog pripadnika 7. gardijske brigade ‘PUMA’ uz molitvu odrješenja koju je predvodio velečasni Ozren Bizek, kapelan PU Koprivničko-križevačke i specijalne policije, položilo se cvijeće i zapalile se svijeće.

Za sve prisutne organizatori su osigurali ručak pored planinarske kuće, a ručak su pripremili članovi Vojno - kulinarske udruge Republike Hrvatske na čelu sa predsjednikom Udruge Zoranom Ivićem, bivšim pripadnikom 7. gardijske brigade „PUMA“.

Nakon ručka uslijedio je povratak helikopterom s Dinare na područje Ježevića.

Udruga zahvaljuje na velikoj pomoći PU „Dinaridi“, HGSS stanica Split, Gradu Vrlika, DVD Vrlika, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu obrane i posadama helikoptera, koji su svojim angažmanom uvelike pomogli da se ne zaborave 32 heroja.

 

 

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.