Učenici Druge gimnazije Varaždin sudjelovali na terenskoj nastavi Maslenica - Škabrnja - Zadar

  • Published in NOVOSTI

Druga gimnazija Varaždin u suradnji s Udrugom veterana 7. gardijska brigada "PUMA" provodi projekt pod nazivom „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“. Cilj ovog projekta je da se učenici uključeni u projekt bolje upoznaju s nekim elementima starije i novije hrvatske povijesti, kulture i sporta, a s ciljem jačanja svijesti o našem lokalnom i nacionalnom identitetu. Danas, u ovom sve više globaliziranom svijetu, izuzetno je važno  sačuvati svijest o vlastitom identitetu te tako poticati zajedništvo i ljubav prema vlastitom narodu i domovini uz istodobno tolerantan i otvoren prijateljski odnos prema drugima. Tijekom provođenja projekta predviđen je niz aktivnosti: terenske nastave, neposredni istraživački rad učenika, predavanja, intervjui, organizacija okruglih stolova, izrada plakata i prezentacija. Projekt u cijelosti financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u sklopu financiranja projekata udruga koje djeluju u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih. Stoga učenici nemaju nikakvih financijskih obveza tijekom provođenja projekta. U projektu sudjeluje 35 učenika Druge gimnazije Varaždin sa troje svojih profesora (ravnateljica Zdravka Grđan te profesori povijesti Nikola Slunjski i Marko Rogulja). Od strane „Puma“ u projekt su uključeni Robert Puja (predsjednik Udruge), Igor Tkalec (tajnik Udruge) i Jurica Šare, član Udruge.

Unutar projekta predviđeno je provođenje nekoliko terenskih nastava koje imaju za cilj produbljivanje znanja iz starije (srednjovjekovne i novovjekovne) hrvatske povijesti te također i suvremene hrvatske povijesti (Domovinski rat).

U subotu 27. siječnja 2018. godine održana je prva predviđena terenska nastava: Maslenica - Škabrnja - Zadar. Učenici su obišli mjesta gdje je provedena oslobodilačka akcija „Maslenica“ tijekom Domovinskog rata, zatim mjesto jednog od najvećih zločina nad Hrvatima tijekom rata (Škabrnja) i na kraju su se  upoznali s kulturno - povijesnim znamenitostima grada Zadra.

Da bi sama nastava bila što je moguće više vjerodostojna i zornija, na svakom od navedenih lokaliteta učenike su dočekali izvorni sudionici i izvrsni poznavatelji navedenih događaja koji su vrlo emotivno i živopisno ispričali učenicima svoje viđenje događaja u kojima su sudjelovali. U Maslenici su učenike tako dočekali  Marijan Madjerić i Zlatko Franić, pripadnici Udruge Termiti, a u Škabrnji Branimir Ražov iz Udruge veterana 4. gardijske brigade i Mate Ražov, iz Udruge Termiti. U gradu Zadru učenici su upoznali povijest i znamenitosti grada uz zanimljiva izlaganja profesora povijesti Stipe Mitrovića i prof. geografije Domagoja Šare.

Na kraju treba posebno istaknuti neke od najvažnijih poruka koju su učenicima prenijeli njihovi domaćini a koje sadržavaju i samu svrhu ovakvog oblika nastave:

 „... bitno je poznavati stvarne činjenice te ih je stoga potrebno izučavati na znanstveni i stručan način ne vjerujući niti jednoj niti drugoj strani nego se oslanjati samo na povijesne izvore“; „... nikada ne zaboraviti što se dogodilo, ali svakako DA oprostiti i nikako NE mrziti.“

Ovim putem se ispred Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i Druge gimnazije Varaždin zahvaljujemo spomenutim hrvatskim braniteljima i profesorima koji su nas dočekali na navedenim lokacijama te prenijeli svoja znanja i iskustva mlađim generacijama.

 

 

 

 

 

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.