Javno priopćenje Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije

Javno priopćenje Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata  povodom moguće prodaje Hrvatske elektroprivrede i dodjele dionica Fondu hrvatskih branitelja Zagreb, 11. siječnja 2017. – Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata  oštro osuđuje izjave  Generalskog zbora, vezano uz Fond hrvatskih branitelja

Fond hrvatskih branitelja (u nastavku Fond) osnovan je primarnom namjerom pomaganja braniteljima kojima je to najpotrebnije te stradalnicima Domovinskoga rata, kao i s ciljem stipendiranja djece hrvatskih branitelja koji su lošeg socijalno ekonomskog statusa. Fond, stoga, već duži niz godina osigurava financijsku pomoć najugroženijim braniteljima i stradalnicima. Na primjer, desetke tisuća studenata i učenika stipendirano je kroz Fond. Sada se, pak, Fond nalazi u nezavidnom položaju jer nema dostatnih sredstava.

 

Stoga je na Vladi Republike Hrvatske odluka  želi li i dalje podržavati Fond ili ga želi pustiti da nestane unatoč činjenici da se njime pomažu najpotrebitiji. Svojom odlukom Vlada će poslati jasnu poruku što misli o Domovinskom ratu i  hrvatskim braniteljima.

 

Kako bi Fond opstao potreban je redoviti priljev prihoda, stoga  su sadašnji članovi Upravnog odbora Fonda, koji predstavljaju braniteljsku populaciju, uputili prijedlog da se dio dionica od eventualne  prodaje Hrvatske elektroprivrede,  a koju najavljuje Vlada,  prebaci u Fond. Spomenuti članovi putem javnosti poslali su obavijest o stanju Fonda i mogućim načinima osiguravanja sredstava, želeći da se putem javnosti svi branitelji informiraju.

 

Za razliku od današnjega saziva Upravnoga odbora Fonda koji svoj rad javno prezentira, 2008. godine članovi Upravnoga odbora Fonda su pod okriljem noći i bez znanja javnosti i hrvatskih branitelja prodali dionice INA-e, čime je načinjena nepovratna šteta hrvatskim braniteljima i cijelom  hrvatskom društvu. Iako su imena onih koji su sudjelovali u toj nečasnoj raboti javno poznata, Hrvatski generalski zbor nije našao prigodno tražiti njihovu kaznenu odgovornost, kao što ni u periodu kada se ta nečasna aktivnost događala nije na nijedan način reagirao. Ti isti ljudi i dalje su u visokoj politici i uživaju sve beneficije bez imalo srama. Hrvatski generalski zbor trebao bi biti u službi svojih vojnika i zaštiti ih kada bilo koja politika ne radi u njihovom interesu, no na žalost sve činjenice ukazuju na to da su članovi Hrvatskog generalskog zbora više u službi politike, nego u službi svoje vojske. Takvo ponašanje nas rastužuje, ali ne iznenađuje jer kroz čitavi niz godina, od rata na dalje, većina članova Hrvatskog generalskog zbora nije aktivno sudjelovao u zaštiti digniteta Domovinskoga rata, kao ni u zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja.

 

Izostanak reakcije Hrvatskog generalskog zbora imali smo prilike nedavno također vidjeti kada se šutke prešlo preko izjave izaslanika predsjednika Vlade Republike Srbije Vladimira Božovića. Nažalost, takvih primjera mogli bismo nabrojati u nedogled kroz čitav niz godina, a sada se, očito pod pritiskom politike, odjedanput izražava „velika zabrinutost za budućnost Republike Hrvatske i nacionalna bogatstva“ kojih skoro da više i nema.

Pitamo se  nije li INA nacionalno bogatstvo? Zar privatiziranje i uništavanje tvrtki nije bilo na štetu Republike Hrvatske?! Zar dugogodišnje omalovažavanje Domovinskog rata i hrvatskih branitelja nije bio dovoljno dobar povod na reakciju i izražavanje javnog zgražavanja?! Zar prerana smrtnost hrvatskih branitelja i veliki broj suicida nisu bili prilika za javno reagiranje i izražavanje zabrinutost?!  Savjetujemo članovima Generalskog zbora da unutar vlastite udruge osnuju vlastiti Fond za pomoć ugroženim hrvatskim braniteljima i stradalnicima, jer je očito da su spomenuti članovi dobro financijski potkovani, te ih takav Fond neće ni najmanje imovinski i financijski ugroziti.

 

Za razliku od branitelja koji su aktivni članovi pojedinih stranaka i koji moraju poštivati stranačku stegu, kao bivši ministar Matić  koji nije reagirao kada Fond nije dobio sredstava od prodaje Croatia osiguranja, mi ne služimo politici i jasno izražavamo  svoj stav.

 

Dražimir Jukić – predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

Josip Klemm – predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.