REKONSTRUKCIJA KAPELICE SV. JURJA

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ 2021. godine započela je sa realizacijom projekta "Rekonstrukcija kapelice Sv. Jurja“  te je tijekom 2021. godine u sklopu djelomične rekonstrukcije kapelice Sv. Jurja u vojarni 7. gardijske brigade „Puma“ postavljeno 28 spomen ploča poginulim pripadnicima 5. bojne 1. A brigade „Tigrovi“ i 7. gardijske brigade „Puma“ koje su financirane projektom  Ministarstva hrvatskih branitelja.

Zbog postavljanja ploča trebalo je ukloniti postojeći Križni put, pa je izrađen Križni put u obliku vitraja na prozorima kapelice. Zamijenjeno je 14 postojećih prozora i stavljeni su novi prozori sa slikama Križnog puta. Ujedno su i zamijenjena 2 stakla u boji iznad ulaznih vrata u kapelici Sv. Jurja, te je kapelica u potpunosti izvana očišćena i promijenjena su rasvjetna tijela u kapelici.

Zamjena stakala i prikaz Križnog puta financirani su sredstvima Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, tj. iz članarina članova.

Nadalje, u 2022. godini nastavila se rekonstrukcija te je do 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „Puma“ završena kompletna rekonstrukcija i izmjena dotrajalih drvenih dijelova ulaznih vrata, a ujedno je postavljena nova nadstrešnica nad ulazom u kapelicu.

Daljnji tijek rekonstrukcije provodio se tijekom ožujka i travnja 2023. godine. U sklopu navedenog, izvršena je sanacija krovišta te su postavljene nove vanjske kamene ploče podesta dimenzija 8x4 metara izrađene od kaljenog granita Rosa porino debljine 2 cm sa novom rampom za invalide na ulazu u kapelicu. Nadalje, izvršena je demontaža postojećih ploča s portretima poginulih pripadnika kako bi se gletanjem i farbanjem zidova uredila unutrašnjost kapelice, nakon čega su ponovo postavljene ploče s portretima poginulih pripadnika prema datumu pogibije.

Provedene aktivnosti financirane su kroz projekt Ministarstva hrvatskih branitelja, kojima se još jednom želimo zahvaliti na potpori. Ujedno, zahvaljujemo se i pripadnicima 2. oklopno mehanizirane bojne „PUME“, Obrtu za klesarske i kozmetičke usluge Katanec i vlasniku Ivici Katancu, Glaž d.o.o. i vlasniku Branku Cindriću,  članovima Udruge „PUMA“ Robertu Lukačeviću, Dušku Maliću, Zdravku Sakaču i Željku Pakšecu te svima koji su svojim nesebičnim radom pomogli u provedbi rekonstrukcije kapelice Sv. Jurja.

U 2024. godini u planu je osiguravanje financijskih sredstava za uređenje kamenih ploča sa rubnjacima na platou oko kapelice Sv. Jurja dimenzija 16x40 metara i ukopavanje betonskih sabirnih cijevi pod zemlju te stavljanje nove drenaže kako bi se riješio problem odvodnje oborinskih voda i izbjeglo zadržavanje vode na površini kod same kapelice.

Ovom prigodom još jednom pozivamo obitelji poginulih, nestalog i preminulih pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“, bivše pripadnike 7. gardijske brigade „Puma“, članove Udruge „PUMA“ i hrvatske branitelje da u ponedjeljak, 24. travnja 2023. godine nazoče Svetoj misi povodom Dana Svetog Jurja, zaštitnika policije, Hrvatske vojske i 7. gardijske brigade „PUMA“ koja će se održati u kapelici Sv. Jurja u vojarni 7. gardijske brigade „Puma“ s početkom u 10:00 sati.

SEMPER PRIMUS

• A1