OBILJEŽENA 32. OBLJETNICA „KRVAVOG USKRSA“

Dana 31. ožujka 2023. godine provedena je druga terenska nastava u sklopu projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ kojeg provodimo u suradnji s Drugom gimnazijom Varaždin.

Terenska nastava provedena je na Plitvičkim jezerima gdje su učenici prisustvovali svečanom obilježavanju 32. obljetnice akcije "Plitvice" u kojoj je život izgubio Josip Jović, 22-godišnji dobrovoljac, Prvi hrvatski redarstvenik, prva žrtva Domovinskog rata, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje. Događaj je to poznat pod nazivom „Krvavi Uskrs“.

Učenicima je organizirano predavanje generala zbora Josipa Lucića, tada zapovjednika specijalne jedinice policije "Rakitje",a kasnije i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske koji ih je upoznao s detaljima te akcije. General zbora Josip Lucić učenike je upoznao s okolnostima, političkim i ekonomskim, koji su vladali u tadašnjoj državi uoči akcije na Plitvicama, a potom i s vlastitim doživljajima i iskustvima tijekom "Krvavog Uskrsa".

Nakon predavanja generala zbora Lucića sudjelovali smo na službenoj komemoraciji održanoj u plitvičkoj šumi kojem su uz Jovićevu obitelj nazočila i brojna izaslanstva.

Komemoracija je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika. Vijence su položili obitelj Josipa Jovića, pripadnici Udruga sudionika akcije „Plitvice“, brojni uzvanici iz državnog vrha te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nadalje, učenici Druge gimnazije Varaždin paljenjem svijeća odali su počast Josipu Joviću.

Nakon čitanja povjesnice vezane uz „Krvavi Uskrs“, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodio je molitvu za pokojnog Josipa Jovića i za sve poginule i preminule hrvatske branitelje.

U drugom dijelu programa učenici su obišli Nacionalni Park Plitvička jezera i upoznali se s prirodnim ljepotama Republike Hrvatske te s biološkom i geološkom raznolikošću Lijepe Naše.

SEMPER PRIMUS

• B