Otvoreno Spomen-obilježje smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko – zagorske županije

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ nazočili su dana 25.6.2022. godine u Krapini svečanom otvorenju Spomen-obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije koje je izgrađeno na inicijativu Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije.

Uz branitelje s područja Krapinsko-zagorske županije, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članove obitelji poginulih i umrlih branitelja, svečanosti u Krapini prisustvovali su i gradonačelnik Zoran Gregurović, potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik premijera Andreja Plenkovića Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, saborski zastupnici Željko Pavić i Željko Sačić, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Josip Bukvić, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije Ljubica Florijan-Cerovečki  te drugi uvaženi gosti.

Podršku projektu, prema kojem je postojeći park u centru grada uređen kao centralno spomen obilježje stradalih 69 branitelja, od kojih je i 13 smrtno stradalih pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“ s područja Krapinsko-zagorske županije, dalo je i Ministarstvo hrvatskih branitelja, a ministar Tomo Medved poručio je kako ovo spomen obilježje simbolizira vrijeme stvaranja i obrane domovine koje su obilježili i patnja i stradanje, ali i junaštvo i domoljublje. Smrtno stradali pripadnici 7. gardijske brigade „Puma“ sa područja Krapinsko-zagorske županije jesu: Andrija Bajcer, Ivan Bujan, Antun Čižmek, Željko Jakuš, Josip Karlovšek, Tomislav Krajnik, Danijel Labaš, Zlatko Pavlović, Mladen Plukavec, Stjepan Šaško, Marijan Šenjug, Stjepan Škudar i Stjepan Vuđan.

Nakon mimohoda braniteljskih udruga i svečanog otvorenja spomen obilježja koje je blagoslovio don Ivan Grinišin na Hušnjakovom je održan koncert Klape „Sveti Juraj” i Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

A 1

A 2