VIKEND BOGAT AKTIVNOSTIMA

Tijekom proteklog vikenda predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada “Puma” sudjelovali su na nekoliko događanja održavanih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

Naša povijesna postrojba je na poziv 7. Dragonerske pukovnije ”Herzog von Lothringen und Bar – 1. Eskadron” iz Linza, Austrija, sudjelovala na 30. tradicionalnoj Proljetnoj paradi (Frühjarsparade) povijesnih postrojbi Europe. Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, ukupno je  sudjelovalo 30 povijesnih postrojbi,a od toga dvije postrojbe iz Republike Hrvatske, obje iz grada Varaždina: povijesna postrojba Udruge veterana 7. gardijska brigada “Puma” i Varaždinska građanska garda “Purgeri”.

Ovo je drugi put da naša povijesna postrojba sudjeluje u toj proljetnoj paradi koja se zbog pandemije ove godine održala krajem ljeta.

Hrvatske postrojbe sudjelovale su u veličanstvenom mimohodu ulicama grada Linza, od Trga Martina Luthera pa do svečanog postrojavanja na Hauptplazu i Sv.mise na otvorenom.

Ovim putem zahvaljujemo se domaćinu 7. Dragonerskoj pukovniji na pozivu i gostoprimstvu, Ministarstvu hrvatskih branitelja na podršci te Varaždinskoj građanskoj gardi na ugodnom druženju.

U Ivanić gradu se obilježavala 30. obljetnica osnutka  SP GS bojne “Frankopan”. Svečanost je počela polaganjem vijenaca na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima Ivanić grada i nastavila se na bivšem poligonu “Žutica” postrojavanjem veterana bojne “Frankopan”. Obljetnici su nazočili izaslanik Predsjednika RH, gen Ivan Raos, izaslanik Sabora RH, Dražen Bošnjaković, izaslanik Predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, te izaslanstva i predstavnici grada Zagreba, Ivanić grada i općine Križ.

U Vinkovcima je održan memorijalni malonogometni turnir u čast Antunu Petričiću - Šokcu i ostalim braniteljima poginulima u “štafeti smrti” na kojem je nazočilo i izaslanstvo Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma”. Turnir je organizirala Udruga veterana 5. gardijska brigada “Sokolovi”.

U Varaždinu, na Dravskom kanalu, održane su 26. sportske igre hrvatskih branitelja Varaždinske županije, “Memorijal Dino Kunić”, u organizaciji podružnice UDVDR-a Varaždinske županije  na kojem je također sudjelovalo izaslanstvo Udruge.

Udruga veterana 104. brigade ZNG HV organizirala je obilježavanje 30. obljetnice postrojavanja prve naoružane postrjbe 104.brigade ZNG HV na kojoj je također nazočilo izaslanstvo Udruge veterana 7. gardijska brigada “Puma”.

Ovim putem zahvaljujemo se organizatorima na pozivima i članovima Udruge koji su sudjelovali na navedenim aktivnostima.

SEMPER PRIMUS

FB IMG 1630872009276