Obilježena 28. obljetnica akcije „Drače“

U nedjelju, 7. ožujka  2021. godine izaslanstvo Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ obilježilo je 28. obljetnicu pogibije 11 i ranjavanja 21-og pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“ u oslobađanju mjesta Drače u Zadarskom zaleđu.

Taktička grupa 7. gardijske brigade „PUMA“ izvela je 3. i 5. ožujka 1993. godine dva napada na selo Drače u kojima je živote izgubilo 11 pripadnika: Darko Tomić, Mladen Poturiček, Josip Pavličević, Marijan Zebec, Ivan Kovačević, Dražen Obrstar, Ivica Uranić, Veseljko Kreća, Ivo Hruško, Dražen Miljević i Stjepan Labaš, a 21 pripadnik je bio ranjen.

Tako smo ove godine u suradnji s 2. OMB „Pume“, uz obilježavanje obljetnice, organizirali i terensku nastavu za dio mladih pripadnika 2. OMB „Pume“ o akciji „Drače“. Sama edukacija odvijala se na terenu tj. na autentičnim lokacijama mjesta Suhovare, Drače i Zemunika Gornjeg na kojima se odvijala akcija.

Obilježavanje obljetnice započelo je u 9,00 sati Svetom misom u crkvi Gospe od Zdravlja u Suhovarama, nakon čega su izaslanstva Udruge veterana 7. gardijske brigade „Puma“, 2. OMB „Pume“, općine Poličnik i udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa zadarskog i splitskog područja položili vijence i zapalili svijeće na spomen-obilježju kraj mjesnog groblja i crkve.

Uvodno izlaganje o situaciji na zadarskom bojištu 1993. godine održao je brigadir Danijel Kotlar, tadašnji zapovjednik Sektora i zapovjednik 7. domobranske pukovnije. O samoj akciji „Drače“ govorili su bivši pripadnici 7. gardijske brigade „Puma“, sudionici akcije, Krasnodar Kišur, Josip Merlak, Željko Habunek, Tihomir Buden, Mladen Vuković, Ljubo Volarić, Robert Herkov, Branko Ipša i Vlado Miketek.
Terensku nastavu i autentična svjedočanstva sudionika akcije „Drače“ su snimali pripadnici Odjela multimedije MORH-a, te su na taj način svjedočanstva sačuvana za buduće generacije.

Kroz 7. gardijsku brigadu „Puma“ tijekom Domovinskog rata prošlo je oko 4.500 pripadnika, 91 je poginuo, a jedan se još uvijek vodi kao nestali, a oko 500 ih je ranjeno ili ozlijeđeno. Postrojba je u ratnom putu nanizala najvažnije i najsjajnije pobjede u Domovinskom ratu.

Zahvaljujemo se 2. OMB „Pume“, Odjelu multimedije MORH-a, brigadiru Danijelu Kotlaru i općini Poličnik na suradnji i očuvanju sjećanja na poginule pripadnike 7. gardijske brigade „Puma“.

SEMPER PRIMUS

2021 03 08 Drace