Priopćenje za medije povodom istupa generala Miljavca , KONFERENCIJA BRANITELJI PROTIV TERORIZMA

  • Published in NOVOSTI

Predsjednik udruge Hrvatski generalski zbor Pavao Miljavac i bivši ministar branitelja i zastupnik u EU parlamentu Predrag Fred Matić u svom televizijskom istupu na temu radikalizacije u društvu nakon napada na Markovom trgu, izrekli su niz radikalnih tvrdnji svalivši teret krivnje na branitelje.

Vidjeli smo to mnogo puta do sad, no ovako sumanut kontekst još nam nisu priuštili. Pitamo se zašto, koji vam je cilj?

Obojica branitelji, a Miljavac i član braniteljske udruge, sotoniziraju upravo branitelje koji su bile prisiljeni samoorganizirati se upravo zato što razni Matići i Miljavcii kao predstavnici vlasti nisu ni prstom maknuli kako bi se riješili nagomilani problemi branitelja i obitelji stradalnika. Prosvjed branitelja u Savskoj, na sramotu tadašnjoj vlasti, bio je nužan jer je resorno ministarstvo služilo samo za izigravanja onih kojima je trebalo služiti. Zahtjevi prosvjednika bili su jasni, poštivanje digniteta Domovinskog rata, neizjednačavanje žrtve i agresora… Rezultat tog opravdanog prosvjeda je današnji Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Novim zakonom uređena su mirovinska prava te omogućen rad uz mirovinu, zaštićena su stečena prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane te poboljšana palijativna skrb za Hrvatske branitelje i uvedeni preventivni sistematski pregledi… Eto, to je ono protiv čega ste se gospodine generale, kako sami kažete, borili:

„Mi smo kao udruga to promatrali i slali poruke da to nije dobro.“ Promatramo i mi vas naš generale, čekamo da nas ovako neuke i pogubljene bez vođe na bijelom konju povedete. Dok je srušeni Zagreb škripao pod svakim idućim potresom čekali smo vas u Granešini dok smo pomagali ciglu po ciglu, crijep po crijep, čekali smo vas i u Gunji i u mnogim drugim kriznim trenutcima. Ni za vrijeme lokdauna nas nije imao tko voditi od vrata do vrata po zabitim zaseocima gdje smo nemoćnima dostavljali hranu i druge potrepštine. Takvi smo mi teroristi! Oni koji unatoč svojim invaliditetima i pobolima djeluju i u ovim kriznim vremenima priključujući se civilnoj zaštiti te sanirajući domove, ulice, objekte i pomažući građanima u nevolji. Zapitate li se ikad, generale, zašto vašu udrugu napustiše toliki članovi, vaše kolege – generali.

Jeste li se ikada zapitali, koji vam je cilj? Koja je svrha postojanja vaše udruge? Analizirajući vaše istupe – jedino što se da iščitati je želja za vlastitim probitkom bez i trunke pomisli da bi ikome pomogli, za išta se zauzeli, i jednu vrijedost stavili ispred vlastite koristi. Ipak, snažno se angažirate u napadima na svoje suborce. Stalno se pitamo koji su vam motivi? Tko vas plaća ili što vas motivira za produbljivanje jaza i stvaranje novih podjela u društvu. Što pokušavate prikriti ovim dimnim bombama? Hrvatski branitelji jesu i ostat će najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske koliko god se vi trudili baciti blato na njih! Ako je i od voljenog vođe – previše je.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

 

BRANITELJI PROTIV TERORIZMA: ‘Odbijamo svako povezivanje branitelja sa propalim ideologijama ustaškog i komunističkog režima’!

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH Zoran Maras rekao je u četvrtak kako neće dopustiti povezivanje hrvatskih branitelja sa terorizmom…

“Oštro osuđujemo bilo koji napad na legalno izabrane institucije RH i nećemo dopustiti povezivanje hrvatskih branitelja s terorizmom i držati ih odgovornima za novonastalo stanje u hrvatskom društvu”, rekao je Maras na konferenciji za novinare.

Maras je rekao da od državnih institucija, poglavito policije i DORH-a, očekuju procesuiranje i sankcioniranje svih oblika kriminalnog ponašanja. Također, pozvao je na izbjegavanje svakog oblika stereotipizacije i senzacionalističkog pisanja o braniteljima i Domovinskom ratu.

“Mi branitelji odbijamo svako povezivanje sa propalim ideologijama ustaškog i komunističkog režima kao i izjednačavanje antifašizma s komunizmom i njegovim zločinima. Također, podsjećamo na civilizacijsku vrijednost da se bilo kakva osobna odgovornost ne generalizira na širu društvenu grupu, a u ovom slučaju branitelje i njihove obitelji”, istaknuo je.
 
Smatra kako svaki zločin zahtjeva istinu i osobnu odgovornost – imenom i prezimenom – pri čemu je, kaže, potpuno irelevantna bilo kakva pripadnost počinitelja ili njegove obitelji. Na drugoj strani, dodao je, svakoj nevinoj žrtvi dužni smo iskazati pijetet i ljudsku sućut. Maras je upozorio i kako se sada na osnovu jednog primjera kleveće cijela populacija branitelja što je nedopustivo.
 

Branitelj Ilija Vučemilović Šimunović izrazio je nezadovoljstvo što su, kako je rekao, djeca hrvatskih branitelja – dijaspora, a djeca dezertera i onih koji su opljačkali Hrvatsku – hrvatska zlatna mladež. “Oni imaju Hrvatsku”, dodao je.

Istaknuo je i kako ga posebno žalosti sadašnje stanje u državi za što odgovornima drži sve politike od Domovinskog rata do danas, prvenstveno sa svojim odnosom prema hrvatskim braniteljima, a onda i prema društvu. “Samo što su sa više ili manje licemjerja to provodili”, kazao je.

Vučemilović Šimunović rekao je i kako ga posebno smeta što se svako malo hrvatski branitelji “izvlače kao nekakav papir koji će skrenuti pozornost s ključnih pitanja u hrvatskom društvu – korupcije i pljačke kojima svakodnevno svjedočimo”.

Na pitanje može li se kao sudionik prosvjeda hrvatskih branitelja u Savskoj 66 u Zagrebu ograditi od iznošenja plinskih boca na ulicu, podsjetio je da su to branitelji osudili i kada se to dogodilo, a osuđuju i danas. “To nije bio čin terorizma, to je bio čin idiotizma pojedinaca. Zašto se nije istražilo tko je i s kojim ciljem to napravio?”, upitao je. Smatra i da se to nije istražilo kako bi se svako malo izvlačila ta priča i čin koji je isti dan osudio svaki građanin.

Konferencija za novinare održana je u organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” pod nazivom “Nećemo dopustiti ustašizaciju Domovinskog rata niti rehabilitaciju komunističkog antifašizma, a u novije vrijeme i etiketiranje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji kao “teroristima”.

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.