OBILJEŽENA 31. OBLJETNICA USTROJAVANJA 9. GARDIJSKE BRIGADE „VUKOVI“ I DAN MOTORIZIRANE BOJNE „VUKOVI“ TE 33. OBLJETNICA OSNUTKA 1. GARDIJSKE BRIGADE „TIGROVI“ I DAN MEHANIZIRANE BOJNE „TIGROVI“

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“  dana 03. studenog 2023. godine nazočili su obilježavanju 31. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade „ Vukovi“ i Dana motorizirane bojne „Vukovi“, a dana 05. studenog 2023. godine obilježavanju 33. obljetnice osnutka 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i Dana mehanizirane bojne „Tigrovi“.

Svečanost obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade „Vukovi“ i Dana motorizirane bojne Vukovi“ započela je Svetom Misom za poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje u Gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, a  predvodio ju je preč. Stjepan Zeba. Nakon Svete mise, uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima 9. gardijske brigade „Vukovi“ u vojarni 9. gardijske brigade „Vukovi“. Počast poginulima odali su članovi obitelji poginulih pripadnika 9. gardijske brigade „Vukovi“, bivši pripadnici 9. gardijske brigade „Vukovi“,  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda državni tajnik Darko Nekić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadir Mirko Stošić, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi uzvanici. Obilježavanje 31. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade „Vukovi“ i Dana motorizirane bojne „Vukovi“ završeno je dodjelom beretki pripadnicima motorizirane bojne „Vukovi“.

Obilježavanje 33. obljetnice osnutka 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i Dana mehanizirane bojne „Tigrovi“ započelo je Svetom misom za sve poginule, nestale i preminule pripadnike 1. gardijske brigade „Tigrovi“ u kapelici Sv. Antuna Podavanskog, koju je predvodio vojni kapelan don Branko Čagelj. Središnja svečanost obilježavanja započela je himnom, minutom šutnje te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulih pripadnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“. Počast poginulim odali su članovi obitelji poginulih, nestalih i preminulih pripadnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“, bivši pripadnici 1. gardijske brigade „Tigrovi“, Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Krešo Tuškan, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid, načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadni general Ivan Raos, zapovjednik Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu brigadir Bruno Špoljar, načelnik Odjela za operativne poslove Zapovjednog operativnog središta brigadir Eugen Njari, savjetnik Predsjednika RH za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika RH za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te drugi uzvanici i gosti. Nakon odavanja počasti, uslijedila je svečana dodjela beretki pripadnicima 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“, a potom i završna molitva i blagoslov.

Ovim putem zahvaljujemo se domaćinima na srdačnom gostoprimstvu te im još jednom čestitamo obljetnice osnutka brigada, a svim poginulim i preminulim pripadnicima, neka je vječna slava i hvala.

• B

B