www.udruga-puma.hr
Na Velikoj Duvjakuši na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika 7. gardijske brigade "PUMA" PDF Ispis E-mail
Autor Željko Dragašević   
Utorak, 27 Lipanj 2017 08:11

Pod nazivom „Sa Dinare u „Oluju“, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, u suradnji sa Planinarskom udrugom „Dinaridi“ i HGSS stanicom Split, organizirala je obilježavanje obljetnice pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“, koje je ove godine održano 24. lipnja.

 

Oko 250 suboraca, članova obitelji i prijatelja odali su počast pripadnicima "PUMA", a pridružili su im se branitelji i planinari iz cijele Hrvatske, te predstavnici institucija i lokalne samouprave.

Oko 100 sudionika komemoracije okupili su se na Suhopolju kod Ježevića od kuda ih je do Velike Duvjakuše prevezao helikopter HRZ, a brojni drugi su nadomak Velike Duvjakuše stigli terenskim vozilima i pješice.

Komemoracija je održana kod spomenika otkrivenog 2012. godine, koji se sastoji od 32 kamena sa srušene crkve sv. Mihovila u Kijevu. Na 31 kamenu uklesano je po jedno ime poginulog, a na 32. ime nestalog pripadnika 7. gardijske brigade ‘PUMA’. Poslije minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata o 7. gardijskoj brigadi „PUMA“, njenom ratnom putu i operacijama na Dinari i njenom okruženju govorio je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“. Prigodni govor održao je general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Na spomenik poginulim „Pumama“ vijence su položili članovi obitelji poginulih zajedno s veteranima „PUMA“, izaslanstva predsjednice RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije i gradova Sinja, Vrlike i Bjelovara i BBŽ.

Svetu misu predvodio je velečasni Ivica Horvat, kapelan PU Varaždin uz asistenciju velečasnog Ozrena Bizeka, kapelana PU koprivničko-križevačke.

Za sve prisutne organizatori su osigurali ručak pored planinarske kuće. Pripremljeno je oko 200 porcija.

Nakon ručka uslijedio je povratak helikopterom s Dinare na područje Ježevića.

Udruga zahvaljuje na velikoj pomoći PU „Dinaridi“, HGSS stanica Split, Gradu Vrlika, DVD Vrlika i HRZ i posadi helikoptera, koji su svojim angažmanom uvelike pomogli da se ne zaborave 32 heroja.

 

foto by D Škverić

Ažurirano Utorak, 27 Lipanj 2017 20:49
 


Powered by Joomla!. Designed by: joomla templates VPS hosting plans Valid XHTML and CSS.