www.udruga-puma.hr
Obilježen Dan bijelih traka PDF Ispis E-mail
Autor Željko Dragašević   
Subota, 03 Lipanj 2017 15:12

Druga gimnazija Varaždin i Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ zajedno su obilježili Međunarodni dan bijelih traka i time poslali snažnu podršku Prijedoru - gradu s najvećim brojem ubijenih, progonjenih, silovanih, maltretiranih, zatvorenih u logore, opljačkanih i razorenih obitelji Bošnjaka i Hrvata.

 

 

25 godina kasnije svijet se prisjeća na 102 ubijene nedužne djece uz jasnu poruku kako se mržnja i agresija temeljena isključivo na nacionalnoj osnovi nikada više ne smije ponoviti. Grad Prijedor danas se prisjeća 31.05.1992. godine kada su svi Hrvati i Bošnjaci morali zbog raspoznavanja nositi oko ruke bijele trake a svoje kuće obilježiti bijelim zastavama, što se nije nigdje ponovilo od vremena nacističke Njemačke, uz istu simboliku. U znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i okoline, 31. svibnja u Prijedoru, brojnim drugim gradovima u BiH, ali i širom Europe obilježava se Dan bijelih traka.

Predsjednik udruge logoraša “Prijedor 92” Mirsad Duratović, susreo se 21.03.2017. s učenicima Druge gimnazije Varaždin i predstavnicima Udruge „PUMA“ te je održao izlaganje na temu ” Genocid u Prijedoru 1992-2017.” .

Druga gimnazija Varaždin i Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, jedinstvenim činom vezanja i nošenja bijelih traka oko ruke u školi diže i svoj glas za MIR , PRIJATELJSTVO, HUMANOST, ČOVJEČNOST  I NADU U BOLJE SUTRA - neka se više ne ugasi nasilno niti jedan život, niti jedno djetinstvo neka ne bude prekinuto.

Škola je mjesto odgoja i obrazovanja prema načelima vrijednosnog sustava koji primarno zagovara mir. Mjesto je stvaranja kulture poštovanja i stvaranja temelja za bolji život naših mladih poštujući sebe ali i druge uz svijest o bogatstvu različitosti, jer svi smo jedinstveni u svojoj različitosti.

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ aktivno i uspješno surađuje s Drugom gimnazijom Varaždin čiji učenici su u samom državnom  vrhu po znanju o domovinskom ratu i to već dugi niz godina te je škola priznata upravo po interkulturalnom odgoju i obrazovanju.

Ponosni smo na činjenicu da je Varaždin bio prvi grad u Republici Hrvatskoj, koji je prihvatio izbjeglice iz Prijedora.

 

Izvor: Druga gimnazija Varaždin, Udruga „PUMA“

Ažurirano Subota, 03 Lipanj 2017 15:26
 


Powered by Joomla!. Designed by: joomla templates VPS hosting plans Valid XHTML and CSS.