NOĆAS NAS JE NAPUSTIO NAŠ PRVI PREDSJEDNIK ZUV HGP, SUBORAC I PRIJATELJ KOMODOR IVICA TOLIĆ

IN MEMORIAM  IVICA TOLIĆ (1968. – 2019.)

Noćas nas je napustio naš prvi predsjednik, suborac i prijatelj komodor Ivica Tolić. Nemoguće je opisati prazninu koju ostavlja odlazak čovjeka koji je od svoje 22 godine život posvetio Hrvatskoj.

Bio je zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade s kojom je vatreno krštenje prošao u Kruševu. Potom ga je ratni put odveo na zadarsko, šibensko, drniško i Južno bojište. Zapovijedao je i 53. bojnom mornaričko – desantnog pješaštva, a pobjedu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu dočekao je na dužnosti načelnika stožera Južnog bojišta. Vojnu karijeru nastavio je u Hrvatskoj ratnoj mornarici, prvo kao načelnik Stožera HRM pa zapovjednik Flote HRM. Završio je Zapovjedno stožernu školu i Ratnu školu OS RH, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu u Rimu. Diplomirani je inženjer strojarstva i magistar ekonomije. Nakon umirovljenja 2008. godine jednakom energijom posvetio se radu u Udruzi veterana 4. gardijske brigade i jedan je od tvoraca ideje objedinjavanja svih udruga veterana gardijskih postrojbi. Kada se kandidirao za Europski parlament, u kojemu je predstavljao Hrvatsku minule dvije godine, poslao je snažnu poruku svim braniteljima: „Na žalost, neće nas cijeniti po tome koliko su velika naša djela u ratu, ni po stjegovima pod kojima smo se borili, niti po našim poginulima i našim invalidima, nego po tome koliko smo jaki i koliko smo organizirani. I dobro da smo to shvatili i krenuli putem ujedinjenja. Nije dovoljno da se pojavljujemo kao ukras, kao privjesci, već moramo biti na mjestima gdje se donose odluke o našoj Hrvatskoj...“.

Prerani odlazak admirala Tolića, nenadoknadiv je gubitak njegovoj obitelji i cijeloj braniteljskoj obitelji, kao i za  Hrvatsku koja je izgubila iznimnog čovjeka, domoljuba i lidera.

Naš Ivica, ostat će  trajni uzor svima koji žele živjeti čineći dobro i razvijajući našu Domovinu. Ratnici nikada ne umiru. Zauvijek će ostati zapisane njegove zasluge.

Obitelji iskrena sućut.

Komemoracija komodoru Ivici Toliću održat će se u utorak 3. rujna 2019. godine u 11 sati u Domu HV “General Ivo Jelić”, Poljudsko šetalište br. 1. Split

Posljednji ispraćaj bit će istoga dana u 17 sati u Vinjanima Donjim, na groblju župne crkve Sv. Roka.