VIDEO SPOT „PTSP“ (NE DAM SE)

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ u suradnji sa svojim članom Draženom Popijačem Pupijem, u svrhu psihosocijalnog osnaživanja branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji provodi projekt „NE DAM SE“.

U sklopu projekta provodi se niz aktivnosti kojima se doprinosi psihološkom i socijalnom osnaživanju branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te je snimljena pjesma i video spot „PTSP“ (NE DAM SE), kojim se želi doprinijeti smanjenju suicida stradalnika koji su pretrpjeli ratne traume.

Pjesma je snimljena prije desetak godina u izvedbi samog autora teksta, Dražena Popijača Pupija, koji i sam svakodnevno osjeća posljedice ove opake bolesti, što mu je i bio poticaj da progovori o problemu PTSP-a, želeći pomoći i sebi i svima ostalima koji se nose s PTSP-om.

Već tada, korisnost ovakve inovacije uvidio je i prim. dr. sc. Ivan Krpan, psihijatar, koji je liječio oboljele od PTSP-a.  U provedbi grupnih terapija, koristeći ovu pjesmu, terapeut je pokušavao usmjeriti i iskoristiti dinamiku koja bi se stvorila u grupi nakon refleksije članova grupe na samu pjesmu. Činjenica da se grupi kroz pjesmu obraćao čovjek koji je i sam imao slična traumatična iskustva kao i bolne posljedice, olakšavalo je identifikaciju s njim i međusobno doprinosilo dinamici u grupi.

Uvidjevši korisnost ovakvih terapija, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ je u svom projektu odlučila, kao jednu od aktivnosti, provesti i snimanje video spota za tu pjesmu.

Remix pjesme napravljen je krajem 2018. godine, kada je snimljen i službeni video spot za pjesmu.

Za pjesmu „PTSP“ (NE DAM SE) stihove je napisao Dražen Popijač Pupi, glazbu je napisao Nenad Kumrić Charlie koji ju je i aranžirao. Autor i režiser video spota je doajen hrvatskog glumišta Ljubomir Kerekeš. Direktor fotografije je Tin Majnarić.

U spotu uz hrvatske branitelje glumi i hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Draško Zidar.

Ovaj video spot realiziran je uz pomoć donatora gospodina Zlatka Dalića, izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije, i gospodina Anđelka Stričaka, saborskog zastupnika, Hrvatske elektroprivrede, Hrvatske radiotelevizije, Grada Varaždina, Općine Martijanec i Ministarstva hrvatskih branitelja.