TERENSKA NASTAVA- DUBROVNIK U SKLOPU PROJEKTA „TRAGOVIMA LOKALNOG I NACIONALNOG IDENTITETA“

  • Published in NOVOSTI

Dana 19., 20 I 21. travnja 2024. godine u sklopu projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ u  kojem surađujemo s Drugom gimnazijom Varaždin, proveli smo  terensku nastavu u sklopu ovog projektu.

Tema vodilja ove terenske nastave su bila zbivanja na dubrovačkom bojištu tijekom Domovinskog rata. Uz svjedočanstva lokalnih hrvatskih branitelja koji su velikom požrtvovnošću uspjeli obraniti Dubrovnik na samim rubovima grada, učenici su mogli steći punu sliku ratnih strahota te 1991. godine. Na terenskoj nastavi sudjelovali su i veterani Tigrova i Puma Darko Katuša i Zdravko Zajec koji su ispričali svoja iskustva tijekom operacija oslobađanja okupiranih dijelova krajnjeg juga Hrvatske. Bile su to izuzetno teške i zahtjevne operacije u kojima je poginulo preko 240 hrvatskih vojnika, a nekoliko stotina je ranjeno. Sve su to bili mladići u svojim dvadesetim godinama, ne puno stariji od naših današnjih učenika. Posjetili smo sve najvažnije lokalitete gdje su se vodile ratne operacije i odali počast poginulim braniteljima. Obišli smo cijeli jug Hrvatske, od Prevlake (najjužnije točke hrvatskog kopna) pa sve do Neuma. Uspeli smo se žičarom na brdo Srđ iznad grada gdje je 1991. godine zaustavljena agresorska vojska, razgledali povijesni grad Dubrovnik i rimski Epidaur (Cavtat), obišli tvrđavu Lovrijenac, divili se veličini platana u Trstenom starih preko 450 godina i svugdje zapalili lampione pored mjesta stradanja hrvatskih branitelja. Naravno, osim novije povijesti učenici su slušali i o starijoj povijesti grada Dubrovnika i austrougarskih utvrda na Prevlaci. U terenskoj nastavi je sudjelovalo 43 učenika Druge gimnazije Varaždin, profesori Nikola Slunjski, Marko Rogulja i Bruno Bogović te predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada “PUMA“, Robert Puja i Jurica Šare.

Ova terenska nastava je samo jedna u nizu tijekom kojih smo dosad obišli gotovo cijelu Hrvatsku. Iz svake su učenici iz prve ruke mogli čuti svjedočanstva o zbivanjima iz novije hrvatske povijesti, o stvaranju hrvatske države. Neprocjenjiva su to znanja i iskustva koja smo dužni prenositi i dalje, budućim generacijama. Za to su brojni hrvatski branitelji žrtvovali svoje živote i zdravlje. Ako se pitate je li sve to bilo vrijedno tolikih žrtava, najbolji odgovor zapisan je na ulazu u dubrovačku tvrđavu Lovrijenac:

NON BENE PRO TOTO LIBERTAS VENDITUR AURO (Sloboda se ne prodaje ni za svo blago svijeta)

Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u realizaciji ove terenske nastave: Društvu prijatelja Dubrovačke starine, Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik, Dubrovniku Cable Car, Croatia Airlines, Hotelu Cavtat, restoranu „Panorama“ na Srđu, dubrovačkim braniteljima Zlatku Ragužu, Vlahi Ivanišu i Pavi Puiću te svima koji su pridonijeli uspješnom završetku ove terenske nastave.

 

SEMPER PRIMUS

  • A 1

    A 1

  • A 10

    A 10

  • A 11

    A 11

  • A 12

    A 12

  • A 13

    A 13

  • A 14

    A 14

  • A 2

    A 2

  • A 3

    A 3

  • A 4

    A 4

  • A 5

    A 5

  • A 6

    A 6

  • A 7

    A 7

  • A 8

    A 8

  • A 9

    A 9

    PODACI O UDRUZI

    Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

    Harambašićeva 34 42000 Varaždin

    Predsjednik : 095 906 4824

    Tajnik: 095 230 0652

    administrativni tajnik 095 230 0650

    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

     

    UVJETI KORIŠTENJA

    Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.