OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA I DAN SJEĆANJA NA NESTALE OSOBE U DOMOVINSKOM RATU

  • Published in NOVOSTI

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ dana 30. kolovoza 2023. godine nazočili su svečanom obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu koje je održano u gradu Varaždinu. Organizator obilježavanja je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Republike Hrvatske te domaćin, Udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Varaždinske županije, Grada Varaždina te Hrvatskog Crvenog križa. 

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na Gradskome groblju Varaždin, a potom je, u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo održana Sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Svečani program obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu održan je na Kapucinskom trgu, a u sklopu obilježavanja održana je i prezentacija aktivnosti, rada i opreme iz djelokruga rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Uz organizatore obilježavanja, predsjednice Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljane Alvir sa članovima i predsjednika Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije Dalibora Đurđeka sa članovima, počast su odali i: članovi Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića brigadirka Gordana Garašić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića  župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, predstavnici lokalne i regionalne samouprave te ostali uzvanici i građani.

Potpredsjednik Vlade Republike hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je kako su ovakva obilježavanja susreti puni emocija, a predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Ljiljana Alvir zahvalila se Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na pomoći kod organizacije obilježavanja.

Gradonačelnik grada Varaždina, dr.sc. Neven Bosilj istaknuo je da mu je čast što je grad Varaždin domaćin današnje svečanosti te da potraga za nestalima nikada ne prestaje.

 

U proteklih sedam godina identificirano je i predano obiteljima 254 posmrtna ostatka njihovih članova obitelji, a tijekom 2023. godine ekshumirano je 11 posmrtnih ostataka i identificirano njih deset zaključno sa 29. kolovozom 2023. godine. Hrvatska traga za 1806 osoba nestalih i stradalih tijekom Domovinskog rata. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je kako svakodnevno ustrajno rade na prikupljanju saznanja, obradi tih saznanja, probnim iskapanjima i u konačnici, ono što je najvažnije po pronalasku, ekshumaciji, identifikaciji i organiziranju posljednjeg ispraćaja posmrtnih ostataka. Istaknuo je i činjenicu o izostanku suradnje i dostave informacija od Srbije.

„I danas smo ovdje iz Varaždina pozvali Srbiju da dostave informacije o sudbini nestalih osoba jer ono što mi u Republici Hrvatskoj ustrajno, intenzivno i odgovorno činimo, možemo biti brži ukoliko dobijemo saznanja o lokacijama bilo pojedinačnih, bilo masovnih grobišta. I zato, neka se ohrabre, neka nam dostave informacije, a mi ćemo u suradnji s obiteljima i udrugama nastaviti, kao i do sada, predajno, odgovorno i ustrajno raditi na pronalasku svih naših nestalih osoba, sve dok i posljednju osobu s popisa nestalih ne pronađemo, ne identificiramo i predamo obiteljima da imaju mjesto gdje se mogu pomoliti i zapaliti svijeću za svoje najmilije“– rekao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

  • A

    A

  • B

    B

  • B1

    B1

  • B2

    B2

  • B3

    B3

  • B4

    B4

  • B5

    B5

  • C

    C

  • C1

    C1

  • D

    D

  • D1

    D1

  • D2

    D2

  • D3

    D3

  • D5

    D5

    PODACI O UDRUZI

    Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

    Harambašićeva 34 42000 Varaždin

    Predsjednik : 095 906 4824

    Tajnik: 095 230 0652

    administrativni tajnik 095 230 0650

    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

     

    UVJETI KORIŠTENJA

    Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.