Izvješća za 2019. godinu

IZVJEŠĆE O RADU ZA 2019. GODINU

U 2019. godini djelovanjem kroz svoje strateške pravce udruga je, kao dio civilnog društva u Republici Hrvatskoj, surađujući s državnim institucijama, jedinicama lokalne i područne samouprave, organizacijama civilnog društva u svim područjima djelovanja, odgojno-obrazovnim institucijama te drugim ustanovama, institucijama i organizacijama i poslovnim sektorom u Republici Hrvatskoj, bila aktivni čimbenik razvoja na svim društvenim razinama.

Na taj način udruga je osigurala okruženje i uvjete za ostvarivanje svojih djelatnosti kojima direktno doprinosi razvoju civilnog društva u Republici Hrvatskoj.

Kontinuirano su provođeni programi kojima se ostvaruju ciljevi i strateški plan udruge.

Kroz program Psihološkog i socijalnog osnaživanja branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji povećan je broj branitelja i članova njihovih obitelji koji su zatražili i dobili savjete  i informacije putem info-savjetodavne točke u prostorima udruge ili direktnim kontaktom sa upravnim tijelima udruge.

Branitelji su na taj način osigurali svoja zdravstvena prava i dobili savjetodavnu uslugu od stručnjaka te je provedeno 47 javnih aktivnosti s ciljem psihološkog i socijalnog osnaživanja branitelja i članova njihovih obitelji i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata na kojima je sudjelovalo oko 3500 branitelja i članova obitelji te građanki i građana.

Organizirana je i provedena promocija video spota „Ne dam se“ autora Dražena Popijača Pupija, u suradnji s „Kerekesh teatrom“ u Klubu Europa Media Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Udruga je humanitarno pomogla prema svojim mogućnostima 12-ero branitelja i članova obitelji branitelja

te je putem svoje savjetodavne info točke pomogla u stambenom zbrinjavanju 5-ero branitelja.

U okviru kulturnog i sportskog programa usmjerenog javnosti

u suradnji sa Klubom Osječko-baranjske županije Udruge Puma organiziran je malonogometni turnir "Pume Slavonije" u Vuki.

Na inicijativu Udruge „PUMA“, prije prijateljske nogometne utakmice Hrvatska-Tunis u Varaždinu, hrvatska nogometna reprezentacija sa stožerom i izbornikom Zlatkom Dalićem posjetila je vojarnu 7. gardijske brigade PUMA gdje su u spomen kapelici sv. Juraja zapaljene svijeće.

Zatim, organizirane su projekcije filmova o Domovinskom ratu te promocije knjiga hrvatskih branitelja.

U suradnji sa Družbom „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i Gradom Varaždinom organizirano je svečano otkrivanje spomen ploče povodom obilježavanja 100. obljetnice varaždinske vojne pobune 1919. godine u kojoj su se hrvatski vojnici pobunili za slobodu svoje domovine.

U suradnji sa Planinarskom udrugom Dinaridi, Hrvatskom gorskom službom spašavanja Split i Općinom Kijevo na predjelu Ošjak na Dinari dana 4. kolovoza održano je svečano otkrivanje spomenika „Spomenik Domovini“ autora Antuna Vuke koji se nalazi na 1.656 metara nadmorske visine.

U suradnji sa ZUV HGP-om, Udruga je sudjelovala u snimanju dokumentarnog filma Zima '94 redatelja i scenarista Davora Šarića koje se odvijalo u Zagrebu i Splitu te na autentičnim lokacijama Dinare, Livanjskog Polja, od sela Rujani do sela Ninkovići, te sjeverne strane Livanjskog Polja. Ispred 7. gardijske brigade i u ime Udruge „PUMA“ na snimanju su sudjelovali Branko Predragović, tadašnji zapovjednik 2. PB, Marijan Kretić, tadašnji zapovjednik 1. satnije 1. PB i Stanko Šincek, tadašnji načelnik zdravstvene struke.

Na zajedničku inicijativu predsjednika MO Hrašćica, hrvatskog branitelja Damira Laljeka, Udruge veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi" Podružnica Varaždinske županije i Udruge "Puma", u čast poginulog pripadnika 5. bojne 1. A brigade "Tigrovi“ Miljenka Plantaka i poginulih pripadnika 7. gardijske brigade "Puma" Darka Tomića

i Mirka Stričaka na sjednici Gradskog vijeća grada Varaždina imenovane su nove ulice u Hrašćici.

Povodom 24. godišnjice nestanka pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“ Miroslava Harče, Udruga je dana 5. svibnja na Crnim Bunarima na Dinari postavila spomen ploču nestalom Miroslavu Harči. Naravno, sve je to bilo popraćeno putem raznih medija i društvenih mreža.

Kroz program suradnje udruge s javnim institucijama i drugim organizacijama civilnog društva, identificirani su suradnici i partneri udruge, planirana je i dogovorena suradnja sa 33-oje javnih institucija i drugih organizacija.

Članovi udruge sudjelovali su u aktivnostima raznih savjeta, odbora i stručnih tijela: Savjet za razvoj civilnog društva - 2 člana, Županijska skupština Varaždinske županije - 1 član, Gradsko vijeće Grada Varaždina - 1 član,  Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije - 1 član,

Općinska vijeća - 3 člana.

U organizacijskom smislu, a u sklopu službenih prostorija  Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ je i dnevni boravak u kojem se mogu  pročitati novine, pogledati televizija, može se organizirati radionica ili seminar, koristiti čajnu kuhinju, a u sklopu prostorije nalazi se i knjižnica sa oko 300 knjiga različitih tema, od knjiga o Domovinskom ratu do beletristike.

Također, udruga je osigurala sredstva za najam službenog vozila te je tim vozilom pređeno 30.214 kilometra, što je osiguralo provođenje i sudjelovanje u aktivnostima civilnog društva u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Rad udruge podupiru Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo obrane, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vojni ordinarij RH, kao i mnoge jedinice lokalne uprave i samouprave odnosno županije, gradovi i općine širom Hrvatske.

Udruga je korisnik institucionalne podrške kojom je financirano zapošljavanje profesionalne osobe na mjesto poslovne tajnice i angažiranje knjigovodstvenog servisa čime je omogućen kontinuirani administrativni rad i poslovanje Udruge, kontakt s knjigovodstvenim servisom te redovito uredovno vrijeme u udruzi. Tijekom godine redovno se servisiraju i obnavljaju kako informatička, tako i uredska sredstva, te sam uredski prostor Udruge što osigurava nesmetano i pravodobno planiranje i provođenje aktivnosti udruge. Također, institucionalnom podrškom je financirano i podmirivanje troškova obavljanja osnovne djelatnosti što je osiguralo nesmetano korištenje poslovnog prostora i komunikaciju, izradu i održavanje web stranice udruge i  izdavanje informativnih izdanja o radu udruge i suradnju s drugim institucijama i organizacijama kako bi se povećala vidljivost rada udruge. Sve navedeno je omogućilo nesmetanu organizaciju i provedbu projekata udruge kojima se doprinosi razvoju civilnog društva i kroz koje je ostvareno preko 90 rezultata za preko 4700 korisnika. Rad udruge prepoznat je u javnosti i kod donositelja javnih politika te je udruga ojačala kapacitete i relevantnost u razvoju civilnog društva.

U prošloj godini Udruzi je odobreno 13 projekata i programa financiranih iz državnog proračuna i proračuna općina, gradova i županija, od kojih su 9 projekta provedena, a to su: Očuvanje vrijednosti i jačanje pozitivne percepcije javnosti o Domovinskom ratu,   S Dinare u Oluju,

„14. otvoreni memorijal 7. gardijske brigade „PUMA“ u orijentaciji - Thermenland Open 2019“,

"Dinara - Crni Bunari",

„Cjeloživotnim učenjem do rezultata“,

Dinara - da se ne zaboravi,

Video-spot „PTSP (Ne dam se)“,

1. obljetnica osnivanja 7. gardijske brigade „PUMA“,

a 4 odobrena projekta još uvijek traju, a to su Knjiga autorice Ljiljane Bočkaj „Srce vam otvaram“,

Izrada i postava ploča s natpisom i slikom poginulim, preminulim i nestalom pripadniku 7. gardijske brigade „PUMA“ i poginulim pripadnicima 1.A brigade (1+3+21+1=26),

Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta u suradnji s Drugom gimnazijom Varaždin,

i projekt Institucionalna podrška, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Kroz provedbu svojih aktivnosti udruga je ostvarila korist za 2100 izravnih i 2650 neizravnih korisnika.

U radu udruge sudjelovalo je ukupno oko 350 volontera koji su ostvarili preko 8500 sati volontiranja.

U medijima je objavljeno preko 80 članaka o radu udruge, na stranicama udruge (web i dvije facebook stranice) je objavljeno preko 1.700 članaka odnosno objava. Objave o radu udruge putem mrežnih stranica vidjelo je i sudjelovalo u raspravi preko 350.000 posjetitelja.

Broj članova udruge se povećao za 33 nova člana, a do toga je došlo zbog prepoznavanja aktivnosti udruge kao relevantnih  i korisnih za društvo u cjelini.

Nažalost, u prošloj godini umrlo je 17 članova udruge.

Udruga u svom radu surađuje s

- Ministarstvom hrvatskih branitelja

- Ministarstvom obrane

- Ministarstvom znanosti i obrazovanja

- HGSS stanicom Split i Planinarskom udrugom "Dinaridi" na uređenju planinarskih staza i spomen područja na Dinari

- Orijentacijskim klubom "Međimurje" u organizaciji i provedbi „Memorijala 7. gardijske brigade „PUMA“ u orijentaciji“

- Gradskom knjižnicom i čitaonicom „Metel Ožegović“

- Drugom gimnazijom Varaždin u provedbi projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ u kojem je Druga gimnazija Varaždin partner u projektu

- HNK Varaždin

- Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj
- Varaždinskom biskupijom

- Zavodom za znanstveni rad HAZU-a

- Hrvatskim memorijalno dokumentacijskim centrom Domovinskog rata

- Gradskim muzejom Varaždin

- Kninskim muzejom

- Varaždinskom građanskom gardom

- Kerekeš teatrom

- Jedinicama lokalne i regionalne samouprave

te drugim institucijama, ustanovama i organizacijama civilnog društva u području udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ali i u drugim područjima djelovanja.

Svojim radom i provedbom svojih programa i projekata udruga je aktivni čimbenik razvoja civilnog društva i ostvaruje dodanu društvenu vrijednost za korisnike u svim područjima djelovanja.

PLAN RADA ZA 2020. GODINU

R. br.

Vremensko razdoblje

Aktivnost

1.

SIJEČANJ

18.01. - terenska nastava posjet dvorcima Hrvatskog Zagorja

u suradnji sa Drugom gimnazijom Varaždin

21.01. – 22.01. -  obilježavanje 26. obljetnice VRO „Maslenica“

2.

VELJAČA

15.02. - skupština Udruge „PUMA“

Dom kulture Sračinec, 10 h

3.

OŽUJAK

01.03. - Obilježavanje sjećanja na prvu akciju “PUMA” u zadarskom zaleđu - Drače

07.03.  -  terenska nastava Karlovac, posjet muzeju DR-a, Karlovačko bojište

u suradnji sa Drugom gimnazijom Varaždin

14.03. – 29. obljetnica osnutka bojne Zrinski i 26. obljetnica 1.HG ZDRUG-a Zagreb

14.03. - obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije PU Varaždinske „RODA“

18.03. 12. obljetnica ustrojavanja gardijske oklopno – mehanizirane brigade HKOV-a Vinkovci

28.03. - susret povijesnih postrojbi Lintz

31.03. - obilježavanje akcije „Plitvice“ i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

4.

TRAVANJ

04.04. -  terenska nastava Lipičko i Pakračko bojište

10.04. – 28. obljetnica pada Kupresa

- Klub OBŽ Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“

18.04. - Đurek 2020 - izložba 7. gardijske brigade „PUMA“ u parku 7. gardijske brigade „PUMA“

22.04. - "29 krunica za 29 godina" Varaždin

23.04. – sv. misa u kapelici sv.Juraj povodom blagdana sv.Juraja, 10 h – vojarna 7. gardijske brigade „PUMA“

24.04. – 26. godišnjica osnutka 84. gardijske bojne Termiti Zadar

28. - 29.04. - Obilježavanje 29. obljetnice osnivanja 4. gardijske brigade Split

29.04. – Obilježavanje 29. obljetnice osnivanja 3. gardijske brigade „KUNE“ Osijek

5.

SVIBANJ

01.05. – obilježavanje 25. obljetnice VRO Bljesak - Okučani

01. - 19.05. - hodočašće biciklima u Lourdes 2020.

02.05. – obilježavanje 28. obljetnica ubojstva 12 redarstvenika u Borovu Selu

05.- 06.05. – odavanje počasti nestalom pripadniku 7. gardijske brigade „PUMA“ Miroslavu Harči

08.05. - obljetnica osnutka 104. brigade ZNG HV

09.05. -  terenska nastava Salona i Split, antička povijest